16.8.09

GOD SPEED YOU! BLACK EMPEROR! İNŞALLAH YAVRUM, İNŞALLAH!

Japon toplumsal gerçekliklerinden “motosiklet çeteleri”ne eğilen 1976 yapımı Goddo Supiido Yuu! Burakku Emparaa (God Speed You! Black Emperor), pazar pazar “Beni yaz beni yaz!” dedi, ben de kıramadım. Analar babalar! Çocuklarınızı ekrandan uzak tutmanıza gerek yok! Zira ortada çocuklara kötü örnek olacak bir durum yok. Sanırım belgeselin en büyük sorunu da bu olsa gerek.

Mitsuo Yanagimachi’nin yönettiği siyah-beyaz 16 mm’lik belgesel, kendine has maço diliyle polis ile tartışan Black Emperor motosiklet çetesinin elemanları ile açılıyor. Bizde olsa anında copların ve sopaların konuşacağı durumda polisin evliya sabrını takdir etmemek elde değil. Öte yandan saftiriğim evet ama olayın kamera önünde gerçekleştiğini belirtmekte faide var. Yoksa kamera olmasa, nasıl bir manzara hakim olurdu bilemem ama tahayyül edebilirim.

Dönemin ve hatta bugün dahi ‘Bousouzoku’ denilen motosiklet çetelerinden sözünü ettiğimiz Black Emperorları merkezine almış belgesel, cozur cozur bir yol hikayesinden çok, elemanların aileleri ve birbirleriyle olan hiyerarşik ilişkilerine odaklanmış. Polisle başı derde giren elemanlardan birinin ana-babasının da düşüncelerine yer veren belgesel, ailenin onca olaydan sonraki bıkkınlığını güzelce gözler önüne seriyor. Çeteye yeni katılan elemanın tanışma toplantısı ya da çömez elemanların nasıl cezalandırıldığı gibi detaylar esnasında, şahsen, yönetmenin biraz sansüre uğradığını düşündüm. Bilmem doğru mudur ama söz konusu çömezin, yalnızca kaşlarını traş ederek cezalandırılması, bana pek de inandırıcı gelmedi. Öte yandan hiç motosiklet çetesinde bulunmadım ki ne bileyim, değil mi sayın seyirci?

Final sahnesine kadar, zaman zaman cozur cozur motor seslerinin yokluğunu da hissettiren filmin, kendi açımdan en güzel tarafı dönemin japon rock şarkılarından örnekler sunmasıydı. Her ne kadar 1976, çağdaşlarına nazaran biraz geç bir yıl da olsa, japon motosiklet çeteleri hakkında bilgi almak isteyen ya da benim gibi maço japoncaya ölüp biten tipler için iyi bir belgesel diyebiliriz. Hakkında fazla şey bilmediğim motor ve çeteleriyle ilgili daha fazla yazmanın gereği yok değil mi? Hımm...Öyleyse dağılalım...



Watch Japanese Motorcycle Gangs Doc.... in Educational View More Free Videos Online at Veoh.com


http://www.veoh.com/browse/videos/category/educational/watch/v32946896gcZXWP2 Uzun süredir Veoh da yasaklı. Hayırlı uğurlu olsun...

Kendime not: Son yıllarda, Nick Cave'in sabote etmediği anlarda dinlediğim müzik türü ağırlıklı olarak post-rock da olsa ne hikmetse adını bu belgeselden alan Godspeed You!Black Emperor grubuyla hiç yolum kesişmedi. Niye?

2 yorum:

karakacak1953 dedi ki...

Slm Tuğbasan
Motosiklet çeteler 20 yaşından küçük çocuklardan ibarettir.Bir zaman her çümartesi günü gece grubu halinda yoldan geçiyordu.
Mahalle halk ve araba sürücüyü korktuyordu.
Artık bunlar kayıplara karıştı.Biz rahat yoldan geçebiliriz.
Videoya baktım.çocuklar şımarık ,
polislar uslu davranıyordu.
Saadetle

Tuğba dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Masakuni-san:)

Bu arada yanlış yazmışım. Aynı adlı grup ismini çeteden alıyor, belgeselden değil...

Boş işler bunlar...