6.1.09

HOŞGELDİN BEBEK!

Gigan’a orjinalinden kardeş geldi. Daha doğrusu abi demek lazım. 1968 yapımı, Ishiro Honda yönetmenliğinde “Godzilla: Destroy all monsters/Kaiju soshingeki”. Sıcağı sıcağına hemencecik yazıveriyoruz.
Yıl 1999. Milenyumun eşiği. Amerikalıların henüz “gazeteci”(journalist) kelimesini keşfetmediği, “gazete insanı” (newspaper people) ile yetindiği yıllar (Sdn*.ingilizce dublaj 42.dk). Birleşmiş Milletler Bilim komitesi aya bir araştırma mekiği yollamaktadır. Bu arada Ogasawara adasında da bir yandan sualtı hayatını inceleyen, bir yandan da Canavar Diyarı(monsterland)’nı kontrol eden bir bilim heyeti görev yapmaktadır. Kimler yoktur ki Canavar Diyarı’nda. İşte Godzilla ve Mothra, işte Rodan ve Manda. Tüm canavarlarımız kendin pişir kendin ye adasında mutlu mesut yaşarken, bilim üssünün dışarı ile tüm bağlantısı kesilmiş,üstüne üstlük bir de gaz kaçağı olmuştur. Sorumluluğu üstüne Kilaak adında uzayın başka bir gezegeninde yaşayan organizmalar alır. Üsten sızan gaz canavarlarımızı da etkiler doğal olarak. Kilaak gezegeninden gelenlerin etkisi altına giren herbiri, çoktan dünyanın mutena başkentlerine saldırmaya gitmiştir. İşte Moskova’da Kızılmeydan’da kanatlarını hiç çırpmadan süzülerek uçan Rodan. Pekin Tiannanmen meydanı Mothra. Londra, Manda. New York, Godzilla. Paris Zafer Takı, Baragon. Tarihi anıtların fiziksel tahriplerine yeni bir şık ekleyen Baragon’u özellikle kutluyor, etkilerin bir kez daha üstünden geçiyoruz:
1. Atmosfer etkisi (su, nem)
2. İnsan etkisi (kötü kullanımdan kaynaklanan tahribatlar)
3. Canavar etkisi (Ani canavar saldırıları) (Tezimi bu konu üzerine kaydırıyorum hemen şu dakika!)
Tokyo’da toplantıda olan Birlişmiş Milletler heyeti de olayı duyar duymaz uzay mekiği Sy-3’ü, adayı kontrol etmeye gönderir. Bir yandan da aralarında “Allah allah, Tokyo’ya niye saldırmadılar ki?” konu başlığı altında tartışmaktadırlar. İti an çomağı hazırla demişler. Der demez haber gelmesin mi Godzilla Tokyo’da diye! Bu kaçıncı yıkılışıdır Tokyo’nun? O yüzden mi fazla gelişmiştir bu memleket? Bu esnada akılda başka bir soru daha vardır. Mothra’nın trene, Rodan’ın uçağa, Godzilla’nın gemiye saldırması ne anlama gelmektedir? Dönemin ulaşım politikasında bir sorun mu vardır?
Peki Kilaakların amacı nedir? Bir yandan şehirleri yakıp yıkarken, diğer yandan ne diye hem insanları hem canavarları kontrol altına almaya çalışmaktadırlar? Amaç aslında çok kutsaldır. Kilaak gezegeninin “graliçası”, heyet başkanıyla yaptığı her konuşmasında, dünya sadece insanlara ait değil diye alttan alttan giydirirken, üstten sadece yeni bir bilimsel uygarlık yaratma peşinde olduklarını söylemekle yetinir. Yalnız gözden kaçırdığı “küçük” birşey olduğunu söylemeye lüzum var mıdır? Godzilla bu boru değil! Öyle iki gazla, kokonatın içine saklanmış alıcıyla falan durdurulmaz.
Filmin finali tek kelimeyle bir şölen. Sol baştan saydığımız Godzilla, Mothra, Rodan, Manda’dan başka finalde bir de Godzilla’nın oğlunu (bin şükür, evladımın çocuğunu da gördüm), Baragon, Anguirus, Gorosaurus, Kumonga ve sıkı durun King Ghidorah’yı birarada görme şansını yakalıyoruz. Monsterland Vs. King Ghidorah! Ayrıca son sahnenin nerden çıktığını anlayamadığım televizyon sunucusu tarafından maç gibi anlatılması da evlere şenlik.
Hepinizi ayrı ayrı sevdim evet, ama ben yine de King Ghidorah’yı biraz fazla sevdim adlı şiirimden sonra da daha fazla açık vermiyor (sanki açık verilecek birşey varmış gibi), seyredecek olan arkadaş olursa bozmamak adına muhakkak seyredilmesi gereken bir Godzilla filmi diyorum.
DVD Notları:
Canavar koleksiyonundan çıkan bu Dvd'nin en sevdiğim tarafı içerisinde küçük de bir orjinal film posteri olması. Bir de tabii orjinal dil ve altına döşenmiş italyanca altyazı var. Bu film de ekstra olarak ingilizce dublajı da bulabiliyoruz. Başka başka,.. filmin Japonya ve Amerika fragmanları ve fotoğraf galerisi de mevcut.


Çıkarken açtığımız sergiye bir göz atıp Godzilla çikolatasından almayı ihmal etmeyiniz.

Destroy All Monsters, solda japon oyuncu, sağda malum kişi.

Godzilla Vs. Gigan, Solda japon oyuncu , sağda "Sıralardaki Heyecan" filminden malum kişi.

*Sdn........ Seyrediniz

Hiç yorum yok:

Boş işler bunlar...