13.6.09

TEKNİĞİMİ BİLDİN Mİ CİVANIM? / NINJA CHECKMATE

Heyula gibi bir satranç tahtasının üzerinde karşılıklı döktüren Lee I-Min ve Jack Long Sai-Ga ile sıradan bir kung fu filmi gibi açılan filmi, sıradanlıktan kurtaran yegane şey kung fu’nun çin satrancı ile buluşmuş olması. Zihin ve beceri fakiri bendeniz, bırakın çin satrancını, normal satrançtan bile şuncağcız olsun çakmamamdan kelli filmin tadını %100 çıkaramasam da hangi saftirik noktama denk geldiyse, ayrıca filmin sonuna kadar dikkatimi üst seviyelerde tutan en önemli şey ise filmin adında geçen ‘ninja’nın ortaya çıkma umuduydu. Görünen o ki, şimdiye kadar okuyucuya attığım kazıklar, karma misali beni vurmaya başlamamıymış?..Lee I-Min’in canlandırdığı Ah Pao, kung fu öğrenmek isteyen, önüne kim çıkarsa ondan birşeyler kapmaya çalışan, seyyar çin satranç oynatıcısı Jack Long’un standında dövüşmek zorunda kaldığı adamın peşinden, adamın mensubu olduğu kung fu okuluna kapağı atan, filmin ilerleyen dakikalarında da intikamını almak için kung fu öğrenmesi gerektiğini söyleyen genç rolünde, filmi kung fu-komedi tarzına yaklaştırıyor. Kabul edildiği bu okulda, öyle hemen öğrenci olabilmek mümkün değil ama. İşte bu sebepten dolayı, ilk önce mutfakta takılmak ve diğer öğrencilerin ayakişlerini yapmakla görevlendiriliyor. Bu esnada, kendisine hoca olarak başka bir kung fu üstadı olduğu gözlerden kaçmayan aşçıyı (Sarhoş usta -Drunken Master- Simon Yuen) örnek alıyor. İkinci bir taverna vakası yaşayabiliriz demeye kalmadan da tabakların havada uçuşması bir oluyor.
Bir kung fu filminin olmazsa olmazı “intikam” öğesi yalnızca Ah Pao ile sınırlı değil. Ah Pao’nun hikayesiyle eşzamanlı ilerleyen diğer intikam öyküsünün kahramanı ise oynak insan, 5 element kung fu tekniğinin yenilmez üstadı Ghost Face Killer (Mark Long). Bu deli adam, intikamını alacağı düşmanını bulduğu an, cebinden çıkardığı kendi adıyla tanımlı metal şeyi (ismi aklıma gelmiyor bir türlü) fırlatıp, “Tekniğimi bildin mi civanım?” sorusunu da sorduktan hemen sonra müthiş bir seyir şöleniyle insanı başbaşa bırakıyor. Toprak, su, tahta, ateş ve altından ibaret dövüş stiliyle, insanda en yakınında o an kim var ise ona doğru saldırma içgüdüsü doğurtuyor. Neyse efenim, ben kendi cümlelerimden birşey anlamaz hale geldiğimden dolayı lafı daha fazla uzatmadan konuyu bağlıyorum; Cebinden Ghost face Killer’ın metal ‘şey’i düşen Ah Pao, Usta tarafından Ghost Face Killer’ın adamı olduğu gerekçesiyle okuldan kovuluyor. Her ne kadar Ah Pao, “GFK’ı tanımam etmem usta” diye yalvar yakar olsa da, usta geri adım atmaz. Bunun üzerine kendisine usta olarak Satranç üstadı’nı (Jack Long) seçen Ah Pao, yeni ustasıyla aynı intikam noktasında buluşunca, eğitiminin kalitesi bacaklarına tuğla bağlamak gibi unsurlarla arttırılacak ve usta ile bir olup, yıllar önce GFK tarafından öldürülen babasının intikamını, çin satrancından öğrendiği serin kanlılık ve taktikler, ayriyeten 5 element kung fu’sunun “toprak suyu emer, tahta toprağı döver vb.” düsturlu teknikleriyle alacaktır.

1979 yapımı NINJA CHECKMATE / NINJA ŞAHMAT, yönetmen Joseph Kuo ve oyuncular Jack Long ile Lee I-Min’i biraraya getiren, klasik çekim tekniklerine fazlasıyla sahip hatırı sayılır miktarda filmden biri (Bkz. The Seven Grandmasters-1978). Jackie Chan’in başka versiyonu, Lee I-Min’i, yine benzer rollerden birinde, babasının intikamını almk isteyen çömez rolünde izliyoruz. Yüce insan Jack Long için ekstra söylenecek birşey bulamıyorum. Ama bunu çok yemiş olduğumdan kelli çektiğim hazımsızlık nedeniyle yazıyı bir an önce kısa kesmeye çalışmama da verebilirsiniz. Artık yabancı değilsiniz, sizden mi saklayacağım. Aklıma başka şey gelirse eklerim, n’apim! Hadi civanlarım, unutmayın; ateş, tahtayı yakar; tahta, toprağı döver; toprak suyu emer; toprak, altını da emer; lakin altın ve su arasındaki bağlantı nedir, ben bilemedim, ben n'edem, nerelere gidem...
Hah, bu arada baştada belirttiğim gibi ninja minja yok filmde dostum, yanılma, yanıltma. Hmm, 5 elementin içinde hava yok muydu ya, öy...(ekledim, gördün mü?)

SHUANG MA LIAN HUAN / NINJA CHECKMATE (nam-ı diğer The Mystery Of Chessboxing )(1979)
Y: Joseph Kuo
O: Jack Long Sai-Ga (satranç üstadı), Mark Long (Ghost face killer), Lee I-Min (Ah Pao)

Hiç yorum yok:

Boş işler bunlar...