27.7.09

SÖZLERİN YETERSİZ KALDIĞI BİR FİLM; BOXER'S OMEN

İşte deli işi filmlerden bir başkası daha. Yönetmen koltuğunda (sandalye de olur, bana ne! Nerde rahat ediyorsa artık) yine Kuei Chih-Hung ve onun acayip fikirleri.

Envai çeşit hayvanın, kara büyü odaklı filmde arz-ı endam eylediği, ama içlerinden en çok yarasaların ön plana çıktığı Boxer’s Omen akıllara zarar film kategorisine, birinci sıradan girmeye hak kazanmış bir film. Herşey normal bir hikayeyle başlar. Kickbox müsabakalarında karşı karşıya gelen Hong Kong ve Tayland’lı dövüşçüler adrenalini bol bir maç çıkartırken, Hong Kong’lunun dövüşü kazanmasını gururuna yediremeyen Tayland’lı, itlik yaparak, şampiyonu beklemediği bir anda gafil avlayıp, felç olmasına sebebiyet verir. Hong Kong’lu dövüşçü, intikamını alması için kardeşini kışkırtırken, aslında Philip Ko tarafından canlandırılan kardeş Chan Hung'un, ne olduğu tam olarak anlaşılamasa da, yasadışı işlerle içli dışlı olduğu görüldüğünden, kışkırtılmaya pek ihtiyacı yok gibidir. Dolayısıyla intikamını almaya dünden razıdır. Henüz intikamı için Tayland’lı dövüşçünün peşinden Tayland’a doğru yola çıkmadan evvel, kendisine birkaç kere hem rüyasında hem de gündüz gözüyle görünen ak sakallı olmayan ama parlak kel kafalı Budist rahip, Chan Hung’un kafasını karıştırmıştır. Ama uhrevi hayata karşı pek ilgisi olduğu görülmeyen Chan Hung, bu durumu pek kaale almadan doğrudan Tayland’a havalanır.
Gider gitmez, Tayland’lı dövüşçüyle birbirlerine meydan okuyup, üç ay sonra dövüşmek için randevulaştıktan hemen sonra, Venedik misali, Tayland’ın kanallarında gezerken, rüyasında kendine görünen sembolü, bir Budist tapınağının çatısında görünce, gezisi mistik bir havaya bürünür ve tapınağı ziyaret etmekten kendini alamaz. Buraya kadar normal bir hikaye gibi seyreden senaryo, işte bu andan itibaren müthiş bir 162 derecelik dönüş yaparak, çok afedersiniz "oha" dedirtmeyi başaracaktır.

Bunu görüp de 'oha' demeyen benimle konuşmasın!



Tapınağa girer girmez, uzun zamandır gelmesinin beklenildiğini söyleyen bir rahip tarafından karşılanan Chan Hung, bu olan bitene pek anlam veremese de, kısa süre içerisinde, rüyasında gördüğü rahibin bir önceki hayatında kardeşi olduğunu, Taylandlı bir karabüyücüyü durdurmak isterken yine kalleşçe bir hareketle öldürüldüğünü, eğer kısa süre içerisinde intikamını almazsa bu lanetten kendisinin de nasibini alacağını ve öleceğini öğrenerek, ister istemez saçları kazıtıp rahip olur ve delimaynak bir Taylandlı büyücüyle karşı karşıya gelir. Buraya kadar bile o kadar zor anlattım ki, dilerseniz filmden bizzat sizler için kırptığım bir bölümü beraber seyredelim. Karabüyücü ile ilk budist rahibin kapışma anı;

En sevdiğim sahne

Chan Hung, işte böyle böyle birkaç kere Taylandlı karabüyücü ve büyücülerle, hem uhrevi hayatta reenkarnasyon kardeşinin hem de dünyevi hayatta kickboxcu kardeşinin intikamını, araya bir mistik Nepal gezisi de ekleyerek, bir şekilde almayı başaracaktır. Yalnız bu işi, her zamanki iğrençliklere müthiş eklemeler yaparak seyirciye sunacaktır. Başkahraman kurtçuklar, sonracığıma sevdiğimiz iç organlar, ondan da sonracığıma yenilip kusulup, sonra bir daha yenilen ne idüğü belirsiz lokmalar, karnı yarılan bir timsahın içine yerleştirilen karabüyücünün cesedinin fettan bir kadın büyücü olarak reenkarne olması, onun da hemen ardından üç karabüyücüyü cenin olarak içinden fırlatması gibi yazınca bile göze abuk ötesi gelen ama şu yazdığımın filmin 1/3'ünü bile doldurmadığı bir şölen seyirciyi beklemektedir.

Budist rahip işe yaramayınca devreye giren Aksakallı dede (Bana bakma valla ben de şaşkınım)

Torrent’i bile zor bulunan filmi Asianhorror online izlemek için siteye eklemiş. Bence ayda yılda bir kendinize bir iyilik yapın, bildiğiniz anlamdaki kaliteli filmleri bir kenara bırakın ve bu filmi izleyin. Kaldı ki Hong Kong yapımlarına göre oldukça kaliteli bir film bu. Absürd ötesi sahneler içermesine rağmen hiç de kötü değil. Deneyin, pişman kalan olursa, telafi etmek için 1 hafta hiçbir film yazmayayım şuraya... (Söz konusu sitede ayrıca bir altta sözünü ettiğim Corpse Mania izlenebilir. Dikkatli göz yine Shaw Brothers klasiklerinden başka filmler bulma şansını da yakalayabilir...)

Şiki şiki bağbağ, haydi haydi yağma... Hö? Ne? Kıvırtın kızlar...


Boşuna ne olduğunu anlamaya çalışma, zira anlamaman hayrına olacaktır...

Ay mıncıklamayın artık ya!


MO / BOXER'S OMEN 1983

Y: Kuei Chih-Hung

O: Philip Ko, Lin Hsiao-yen, Wei Chia-wen

Hiç yorum yok:

Boş işler bunlar...