1.1.10

GODZILLA LEE

Bayramlarda seyranlarda ve hatta bilimum özel günlerde yazmayı alışkanlık haline getirdiğim Godzilla serisinden bir film şimdiki kurbanım. Hem de ne kurban! Bu katliamdan sonra Godzilla'yla aramızın hâlâ aynı kalabileceğine inanmasam da, atalarımın en güzel sözlerinden biri olan "Dost acı söyler!"in ışığında, parmaklarım klavyeye zar zor gitse de, heyhat, sivri dilimi zaptedemiyorum. Anlaşılacağı üzere melodrama yakın bir tavırla giriş yaptığım yazı, yeni yıl vesilesiyle vatan millete hayırlı olsun.

1973 yılı yapımı, Jun Fukuda tarafından yönetilmiş Gojira Tai Megaro (Godzilla, Megalon'a Karşı), Godzilla filmografisi içindeki en kötü filmlerden biri. İşbu sebepledir ki, benim de en sevdiğim bölümlerden biri. Birazdan cerrah ustalığında, dalağını yararcasına, kare kare anlatacağım ya, okuyucuya karşı sorumluluğumu yerine getirmek adına, neyle karşı karşıya olduğunuzu şöyle bir dillendireyim. Böylelikle daha yazının başında ayrılmak isteyeni, fırlatma koltuğuna oturtup, uzaya gönderebileyim. Senaryosunun, Jun Fukuda ve hep bu 'tür' filmlerin senaristliğini üstlenen (Matango dahil) Takeshi Kimura tarafından yazıldığı Gojira Tai Megaro, ayıptır söylemesi, gelmiş geçmiş en çirkin Godzilla'yı barındırıyor. (Ee... Belki de o yüzden ayrı bir ilgim var bu filme...)
Hatta şaka gibi bir Godzilla desem abartmış olur muyum, emin değilim doğrusu. hayır o yıllarda botoksa vardı da, şan şöhretten malum yeri kalkan Godzilla, ne yapacağını şaşırıp, orasını burasını mı şişirtti, bilemiyorum. Buraya kadar kâfi derecede şok verdiğimi umarak, Godzilla'nın bu seferki rakibi Megalon hakkındaki tüm gerçekleri, araştırmacı blogcu kimliğim vesilesiyle gözler önüne sermek üzere konuya geçiyorum.

Konu klasik. O yüzden uzun uzadıya yazmıyorum. Zaten bir süredir yazdıklarımda tekrara düşmüş vaziyette olabilirim. Her ne kadar yazar filan olmadığımdan, bunun mazur görülmesi gerektiği bahanesini kullanmaktan imtina etmesem de asıl suçu, yazdığım filmlerin tekrardan ibaret olduğunun üzerine atıp, olayı örtbas edeyim. Okyanusta yapılan atom bombası denemeleri sonucunda, Seatopia denilen denizaltı uygarlığı, hunhar insanoğluna (Hunhar kelimesinin Hun'larla bir ilgisi var mı acaba?), ders vermek ve onu bir güzel benzetmek adına (eline sağlık), hamamböceği kırması Megalon'u yeryüzüne gönderir. Elleri dolayısıyla, kırma işlemleri için her inşaata lâzım olduğunu düşündüğüm bu canavarın kafasında her ne kadar radarvari bir yıldız bulunsa da, canavarın hedefine ulaşması için bir yol göstericiye ihtiyacı vardır. Tam isabet, Jet Jaguar adında bir robotun son rötuşları üzerinde çalışan bir profesör, veled-i zurna kardeşi ve arkadaşı, batılı bir adamın saldırısına uğrayarak, robotun kaçırılmasına neden olurlar. Kötü adamların eline geçen robot, uçarak, Megalon'u insanoğlunun üzerine getirirken, askerler çoktan harekete geçmişse de, olaya dahil olmak için ta uzaydan kalkıp yeryüzüne gelen kötü Gigan nedeniyle, insan dostu Godzilla da saklandığı delikten çıkarılır. Bu esnada kendine gelen Jet Jaguar da yeniden iyi tarafa geçerek, Godzilla'yla birlikte, bu iki pehlivana karşı savaşarak, dünyanın (maalesef) bir kere daha kurtarılmasını sağlar.
Filmi seyredenlerle geyiği uzatmanın iyi olacağını düşünsem de şimdilik sahne altyazılarıyla idare edelim diyorum.1. Mesleki açıdan ellemezsem ayıp kaçacak mimari özellik. Jet Jaguar'ın imal edildiği laboratuvar. Dönemin ultramodernist mimarisi, kutu adamların ülkesinin kutu evi.
2. Maket olduğunu biliyoruz ama bu kadar da göze sokulmaz ki birader!

3. Oily Maniac'tan sonra bir 'zeki' daha. Laboratuvardan yürüyerek çıkan son teknoloji harikası robot, Jet Jaguar.
4. Hamamböceği ile vozvoz, cozcoz, dozdoz gibi çeşitli isimlerle duyduğum ama gerçek ismini hiç öğrenemediğim, genellikle yazları ortaya çıkarak, küçük kızların saçına yapışan uçan nadide böceğin bir karışımı olan Megalon'la Gigan'ın, pehlivanlara taş çıkartan el tokuşturmaları. Hayır, abartmıyorum!


5. Şimdiye kadar bir sürü kişi Bruce Lee klonu oldu da Godzilla'nın neyi eksik? Sıktığı yumruklarıyla, gardını alan Godzilla, 'yamacıma gel gel' hareketine hazırlanırken.

6. Malum, bir japon filminin olmazsa olmazı fışkıran kan.

7. Az sonra tepeleyecekler.

8. Akıllara durgunluk veren Godzilla hareketi! Jet Jaguar tarafından kıstırılmış Megalon'a doğru kuyruk üstünde kaymaca. Şaklaban yaptınız oğlum Godzilla'yı ya!

9. Godzilla'yı bir sürü seyircinin gözünde bitirecek hareket; tokalaşma!!! Aslında insanoğlunu iplemeyen Godzilla'nın doğasına aykırı bu 'insani' hareketi kınıyorum.
Hamamböceğine bir dakika dahi sabredemeyen hemcinslerim açısından bakacak olursam, Megalon'un işkence unsuru olabileceğini söyleyebilirim. Ama böceklerle arası iyi olmayan seyirciye, bunun bir Godzilla filmi olduğunu, yani eninde sonunda, Godzilla'nın kontrolü eline alarak, cörttt diye böceği ezip geçeceğini söylemenin mânâsı var mı, bilemiyorum. Kafasındaki yıldızdan ateş çıkaran Megalon'un, ağzından da bomba atma özelliği olduğu bilgisini vererek, hamamböceği de olsa, diğer canlıların yaşam hakkına daha saygılı olduğumuz bir yaşam temennisiyle, nerdeyse son yarım saati, bu 4 yaratık arasındaki kavgaya ayrılmış filmin, Jet Jaguar'ı öven bitiş şarkısıyla veda ediyorum.




Jetto Jagaa diyen dillerinize kurban, heleloylar!
GOJIRA TAI MEGARO /GODZILLA VS. MEGALON 1973

Y: Jun Fukuda

O: Shinji Takagi (Godzilla), Hideto Odachi (Megalon), Tsugutoshi Komada (Jet Jaguar)

4 yorum:

karakacak1953 dedi ki...

Slm Tuğba san
Ben 1973 yapımı 'Godzilla,Megallona karşı'ı hiç seyretmedim.Hatırlamıyorum.
Bu filmdeki canavarlar hep komik görünüyor.
Galiba filmin maliyeti azaltmak için yaptı.
Sonra bence Jet Jagura hiç ihtiyaç yoktur.
Godzilla tek başına 2 canavarları halledebilir.
Ne kadar canavar film sevsem bu filme dalmam zor.
Elinize sağlık

Tuğba dedi ki...

Filmin en kötü tarafı, Godzilla ve diğer canavarların oldukça insanvari olması. Öte yandan, Masakuni-san, Godzilla birçok canavara karşı tek başına savaşmıştır, doğrudur ama, bu kaideyi bozan tek canavar Kral Gidora'dır. Ama o da istisnadır zaten. :-)

Adem dedi ki...

başlığı görünce aklıma kız zilli geldi. neden geldi, bilmiyorum canavar o kadar insani ki..

Tuğba dedi ki...

Gözler bozuk olduğundan olmasın?
:-D
İnsani canavar olmaz olsun diyeceğim de insan denilen şey de bir çeşit canavar sayılır. Bilemedim şimdi...

Boş işler bunlar...