21.7.09

İÇİNDEN VAMPİR ÇIKAN "KUNG FU ZOMBIE"

Tevekkeli dememişler “Eşeğe altın semer vurmuşlar, eşek yine eşek” diye. Benimkisi de o hesap, animelerin arasına bir kung fu filmi kaynatayım dedim.
1981 tarihli Kung fu Zombie, hem zombi, hem hayalet hem de vampir severlere hitap eden, ama kung fu ile korkudan ziyade, diğer tüm Hong Kong zombi filmlerinden anlaşılacağı üzere kung fu’yu komediyle harmanlamış bir film. Her ne kadar final sahnesine kadar pek gülmemiş olsam da bu sadece benim- belki inanmayacaksınız ama- ne kadar somurtuk bi insan olduğumu kanıtlar o kadar. Öte yandan kung fu’nun komedi ile harmanında en çok Stephen Chow severim, gerisini gömerim.
Asıl Zombi
Klasik bir ceset dirilterek zombi yapma sahnesi ile açılan filmi uzun süre götüren en önemli şey bir hayalet aslında. Banka soyan bir çeteyi, soygun sırasında basarak yakalatan, hangi güvenlik gücüne mensup olduğunu anlayamadığım Pang ile çetenin lideri arasında –doğal olarak- husumet oluşmuştur. Pang’tan intikam almak isteyen lider, zombi yapıcısı rahiple işbirliğine giderek Pang’ı öldürmek için tuzak kurar ama tuzağa her salak gibi kendi düşerek, zombi olarak değil ama ne hikmetse vücudundan ayrılan ruhu ile hayalet olarak geri gelir.Yerde vücudunu gören hayaletimiz, geri dönmek istese de kendi bile cesedinin eciş bücüşlüğünden korktuğundan dolayı, reenkarnasyon olayına girerek yeniden vücut bulabilmek adına zombi canlandırıcısı büyücü ile yakışıklı ceset arayışına başlar.
Büyücü rahip
Hayaletin büyücünün içinden geçtiği an
Bu sahnelerde mezarlıkta, o tabut senin bu tabut benim ceset sergisi gezen ikilimiz, hayaletin beğenisine uygun vücudu bulduklarına kısa süre sonra pişman olacaklardır. Zira canlandırdıkları ceset, canlandırma töreni esnasında hayaletin atlama tekniğiyle cesedin içine girerememesinden mütevellit başına buyruk bir zombi olmuş ve "alınacak bir intikamım vardı" diyerek, Pang ve onun sert mizaçlı babasının evini basmaya yeltenmiştir.

Söz Pang’ın babasından açılmışken iki kelam da bu önemli karakter için etmekte faide var. Oğlunu iyi yetiştirmek adına ikide bir dövüş mevzusu açan babanın en önemli özelliği, yine ikide bir ölü taklidi yapıp sonra kendine gelmekten ibarettir. Ama oldukça hoyrat bir tip olduğu görülen Pang’ın da böylesi bir disipline ihtiyacı var gibi görünmektedir. İntikam almak isteyen zombiyi, baba oğul arada bir birlikte dövüşerek benzetmek suretiyle, ikinci kez ölümüne sebep olurlar. Söz konusu zombi ikinci kez dirildiğinde kulaklarınıza ve gözlerinize inanamayacaksınız belki ama kırmızı-siyah pelerini ve dişleriyle bir vampir haline gelecek, böylelikle seyirciyi şükür dualarından men etmeyecektir.

Geride bıraktığımız hayalet ise hem genç hem yakışıklı vücut arayışını sürdürürken sonunda gerçekten ölerek seyircinin içine su serpen Pang’ın babasının vücuduna muhtaç kalacak, böylelikle Pang’ı hem bir zombi baba psikoloji hem de kanlı bir vampir ile karşı karşıya getirerek sonlanacaktır.
Dövüş koreografisinin, özellikle Pang’ı canlandıran Billy Chong’un olduğu sahnelerde oldukça iyi olduğu görülen filmde, komediye destek olan ikinci bir koreografi durumu da yok değil. O bildiğiniz, normal sahnelerin x4 hızda kurgulanmış versiyonlarından bahsediyorum. Sonra efenime söyleyeyim şu yeşil-kırmızı-mavi spot ışıklarına hastayım, bilmiyorum daha önce belirtmiş miydim ama... Her ne kadar bu filmde pek bir etkili kullanılamamışsa da kısa bir süre içinde yazmayı planladığım Shaw Brothers yapımı Killer Snakes’te bahsederiz bu durumdan.

Endonezya asıllı Pang karakterindeki Billy Chong’un yakışıklı ve klasik kas propaganda unsuru olarak kullanıldığı filmin yönetmeni I-Jung Hua hakkında tüm bilgim bu filmle sınırlı. Bir gargara yapma sahnesi için bile on milyon açı kullanan yönetmenin fazla filmi olmamasının nedenini, sanırım çok detaycı biri olduğundan kelli "az ama öz(!) olsun" düsturu ile açıklayabiliriz, yerseniz tabii...


*Şu yazıda onbin düzeltme yaptım ama yine en önemli şeyi eklemeyi unutmuşum. O da filmin sonunda kısacık da olsa batılı anlamda bir zombi güruhunun kovalama sahnesinin bulunduğudur.

WU LONG TIAN SHI ZHAO JI GUI / KUNG FU ZOMBIE 1981

Y: I-Jung Hua

O: Billy Chong, Lau Chan, Tao Chiang

2 yorum:

Adem dedi ki...

Hele hele o eller yok mu o eller, müthiş bir icrayı seyrettikten sonra icracıyı alkışlayacakmışçasına gerilen o eller... Bu resimlerin her biri beni fecî halde çocukluğuma götürüyor. Sonum ne olacak bilmiyorum. Yakında komşunun bahçesinden erik çalmaya başlayabilirim kata ve ninja hareketleri eşliğinde. Bu da blog sırrı olarak kalsın bu satırlarda. Var ol cenovalı!

Shadow

Tuğba dedi ki...

Sizi nostalji böcüğü ısırmış ama ben mesuliyet kabul etmiyorum. Yapılacak en iyi şey, çivi çiviyi söker misali film izlemeye devam etmektir. Geçmiş olsun :-)

Boş işler bunlar...