25.1.09

BİR NİNJA DESTANI / SHINOBI NO MONO

Ninja olmanın ne meşakkatli olduğunu suratımıza tokat gibi çarpan bir filmden sözedeceğim. Hep dalga geçecek değiliz ya! İşte 1962 yapımı Shinobi no Mono, yani Ninja.
Entrika, cinayet, intikam, romantizm (!), kısaca ilk anda akla gelebilecek tüm nitelikler bu filmde karşımıza çıkıyor. Ninja eğitimi almaya hazırlanan toy delikanlı Goemon’un (Raizou Ichikawa), tam olarak ne olduğunu bilmediği halde, gözünde yücelttiği ninjalık müessesesine adım atarken yaşadığı sancılar, ninjanın hası olduktan sonra ninjalık makamının aslında ne kadar ‘acımasız’ olduğu gerçeğini anlama sürecini anlatan bir film Shinobi no Mono. Daimyou Oda Nobunaga’yı (Tomisaburo Wakayama) ortadan kaldırma planı yapan ninja klanı efendisi Sandayuu Momochi (Yuunosuke Itou)-ki ninjalar ninjası bir kişiliktir (Özellikle dikkat edilmesi gereken kişi)- ninja’nın tüm özelliklerini sergileyen müthiş bir karakter çizer film boyunca. Sandayu, gözüne genç Goemon’u kestirmiş, onu ninja eğitimi alması hususunda yönlendirmiştir. Efendisi tarafından pohpohlanan Goemon bir sevinçle babası ile konuşurken filmin felsefik çıkarımını babanın ağzından alırız; “İyi de” der, Goemon’a babası, “ninjalar ne için yaşarlar ki? Tekniklerini öğrenmesi zordur. Üstelik hayatlarını sürekli tehlikeye atarlar” vb. Kulağu çekilesi Goemon, baba lafı dinlemeyerek hayatının hatasını yapmıştır zaten. Bir de üstüne biz gitmeyelim. Efendisi tarafından, “ninja için hedefe giden her yol mübahtır” sözü eşliğinde, biraz da “şantajla” Oda Nobunaga’yı öldürmekle görevlendirilen Goemon’un, bu süreçte karşılaştığı ninja hayatının gerçeklerini ve kazın ayağının her zaman göründüğü gibi olmadığını gösteren son derece “ciddi” bir filmle karşı karşıyayız.
Shinobi no Mono bir sekizlemenin ilk filmi. Yaklaşık 1575 ile 1616 yılları arasındaki Japon tarihinin gerçek kişiliklerinden yola çıkılarak yapılmış tam sekiz film. İlkinden tokat yediğim için diğerlerinden tekme, yumruk, bilimum ninja yıldızı yememek adına gelin yazımıza burda son verelim (Tembellik ağır bastı, napalım).
Y: Satsuo Yamamoto
O: Ichikawa Raizo, Wakayama Tomisaburo (Lone Wolf and Cub’ın Ogami Itto’su-yüce kişilik, her ne kadar bana biraz fazla tombul geldiyse de...) Ito Yunosuke, Fujimura Shiho.
Bu film beni başka bir yere yöneltti; Koca cüsseli ve kedili film karakterlerine. Elimde az buçuk birşeyler var bu konu hakkında ama yeterli seviyede değil henüz. Birlikte tekrarlayalım.
1. Hellboy 2. Maço filmlerin babalarından Fernando di Leo imzalı La Mala Ordina’daki Luca Canali 3. Shinobi no Mono, Geleceğin Ogami Itto'su, Oda Nobunaga 4. Eva Mendes'in kıvrımlarına adanmış bir filmin kahramanı The SpiritAklıma ilk anda bunlar geldi. Neyse geldikçe ekleriz olmadı...

Hiç yorum yok:

Boş işler bunlar...