15.1.09

SHAOLİN AND WU TANG

Filmimiz geleneği bozmayarak klasik kung fu antrenman sahnesi ile açılıyor. Zaten çiçekle”n” böcükle”n” açılmasını beklemediğimden şaşırmıyorum. Ama filmin belki de en can alıcı, en güzel sahnesi işte bu başlangıç sahnesi. Hem kung fu, hem wu tang’ın inceliklerini göstererek, Çok Kollu Buda stiliyle dövüşen öğrenciler. Bu stilin bir de Çok Kollu Buda heykeliyle yapılan antrenmanı var ama o artk başka bir filmin konusu.
Önce özet geçelim (Duyuyorum, keşke hep özet geçse dediğinizi); Ortada iki arkadaş, iki teknik, iki kadın ve bolca da figüran var.
Hung Jun-kit (Gordon Liu), Kung fu okulunun, Chao Fung-wu (Adam Cheng) ise Wu Tang okulunun öğrencisi olan iki yakın arkadaştır. HJK “Chin Kang Yumruğu”nda (Chin kang fist) eğitim alırken, CFW wutang’ın “8 ilahi kılıç” (8 divine sword) tekniğini öğrenmeye çalışmaktadır. Lakin hem farklı okullara mensup, hem de oldukça farklı karakterlerde olmaları dolayısıyla sürekli tatlı bir didişme içerisindedirler. Zira CFW kadınların gözdesi, çapkın mı çapkın bir delikanlıyken, HJK aksine biraz daha içe dönük, kadınla kızla işi olmayan bir tiptir. Bu esnada Hung Jun-Kit’in kızkardeşi de hafiften Chao Fung-Wu’ya yanıktır. CFW nereye gitse dibinde biter (Genelde tersi olur ama birşey demiyoruz). Günlerden birgün Qing Hanedanı Lordlarınden biri (Lung Wei Wang) bu iki okulun müthiş tekniklerinin tehlikelerini görerek “savaştan önce düşmanını tanı!” düsturuyla her iki tekniği de öğrenmek ister. Bu amaçla her iki okulun ustalarına yanaşır ama amacına hinlikle ulaşacaktır. Wu Tang ustası, göz göre göre Lord tarafından zehirlenirken, yanlışlıkla öğrencisi CFW tarafından öldürülmesi de geri dönüşü olmayan olaylar zincirini başlatır. CFW hapse atılır. Arkadaşı HJK onu hapisten kurtarmak için öne atılır. Hapisenedeki kadın, CFW vasıtası ile iki saniyede Chin Kang Yumruk tekniğini öğrenerek hapisten CFW ile birlikte atılır. HJK’nin kızkardeşi kıskançlıktan ikisinin arasına atılır. Seyirci de bu duruma gülmekten katılır. Bu arada isteyen seyirci Chin Kang Yumruğu tekniğini bu sahneler vasıtasıyla güzelce öğrenme fırsatını yakalayabilir. Ama lütfen aile fertleri üzerinde denemeyiniz. Hapisenedeki kadın vardı ya iki saniyede yumruk tekniğini öğrenen! İşte bu hatun bir iki saniye içinde de üstün zeka örneği sergileyerek wu tang’ın 8 ilahi kılıç tekniğini de öğreniverir. Yalnız film, bu kadın oyuncuyu resmen harcamıştır.
Kungfu filmlerinin “Olmazsa Olmaz”ı intikam, bu sefer karşımıza çıkmayacak mı sandınız? Fena halde yanıldınız!
1-Hocasının intikamını almak isteyen CFW.
2- Teknikleri yeterince iyi öğrenemediği için her iki okuldan intikamını almak isteyen Lord.
3- Öldürülen kızkardeşinin intikamını almak isteyen HJK.
Gordon Liu’nun(HJK) bu kaçıncı intikam hırsıyla Shaolin tapınağına girmek isteyip de, her seferinde Liu’nun öldürme isteğini anlayıp “Tapınağımızın kutsallığını bozma!” diyen rahibe karşılık, babacan ana rahibin ağzından girip burnundan çıkarak kapağı tapınağa atması, ben sayısını unuttum. Burda babacan rahibi bir kenara çekip “Olmuyor Usta” demekte yarar var. Bana kalırsa, Gordon Liu intikamdan daha ziyade, “müthiş kel kafasını” gösterebilmek adına Shaolin tapınağına giriyor. Çünkü o ana kadarki domuz kuyruğu modeli saçı tapınağa girdiği andan itibaren ortadan kalkmış oluyor. Haşa! Kel kafasının başımızın üstünde yeri var!
Bu noktada yazımızı biraz başa sarıp kızkardeşin öldürülme anına geri gelelim. Kanıma çok dokunduğundan ben de biraz dokundurmak istiyorum. Kızkardeş, el ele kol kola, CFW ile birlikte Lord’un adamlarından kaçarken, aslen CFW’yi hedef almış üç okun önüne geçerek, CFW’yi ölümden kurtarır ama kendisi oracığa düşüverir. Henüz ölmemiştir. Kimisini tek yumrukta öldüren kungfu filmleri gelin görün ki kimisini böyle acılar içerisinde süründürür. Acıklı bir sahneye tekabül ettik sanırsam. Kızkardeş ,“Bu oklar bedenime girdi.Müthiş acı içerisindeyim (Ee görüyoruz). Okları çıkar da kollarında öleyim” diyerekten istekte bulunduysa da CFW’nin Cüneyt Baba’ya nazire yapar gibi tek çekişte çıkardığı üç oku yere atıp, çekip gitmesindeki vefasızlığı görülmeye değerdi. Bu arada oklardan birinin kızkardeşin direk kalbinden geçtiğini eklemekte de yarar var. Bıraksan bir 5 dakika daha konuşurdu ya neyse... İşte bir kungfu filminin “Olmazsa Oluru” aşk meşk mevzusu bu filmde de kendini kısacık gösterip ortamdan uzaklaştıktan sonra değme keyfime.
Filmimizin finaline yaklaşıyoruz.(Bu sefer çok detaya girmedim, gerçekten!)Biraz da Lord’un intikamından bahsedelim olsun bitsin. Ne demiştik? Her iki tekniği de sindirerek öğrenemeyen (harcanan kadın karakter-ki Lord’un kızkardeşi olduğunu sonradan öğreniriz-kadar olamamıştır) teknikleri ortadan kaldırmak(!)için iki okulu karşı karşıya getiren bir turnuva düzenler. Okulları kim temsil edecek dersiniz? E artık o kadarını da bilin. Peki intikam hırsıyla tekniklerini iyice güçlendiren kahramanlarımız bu tuzağa düşüp, dövüşecekler midir? Yoksa birlikten kuvvet doğar diyerek iki tekniği birleştirip Lord’a karşı savaşacaklar mıdır? Finalimizin tüm tüyolarını da verdikten sonra (iyi ki birşey açıklamadım-Höyt! Dvd arkası yazısı yazmıyoruz ya şekerim! Olacak o kadar) filmin son birkaç saniyesinden hiçbir şeycik anlamadığımı belirtmeliyim. Anlayan beri gelsin diyorum ve filmi seyrettirecek abidik nedenlere geçiyorum (Bazılarını yazı içerisinde geçirmiştim zaten).
1. Başlangıç sahnesi
2. Temiz dövüş sahneleri
3. Gordon Liu’nun kel kafası
4. Her ne kadar farklı tekniklere sahip olsa da kung fu’nun aslında tek olduğuna yapılan vurgu.
5. Harcanan kadın oyuncu tüm teknikleri bir çırpıda öğrenirken, öndeki erkek karakterin (Lord)öğrenememesi!
6. Filmin sonunu saymazsak akıcı hikayesi
Abi burda klasik olmuş bi filmden söz ediyoruz ya! Daha ne istiyorsun...
Bu filmin, popüler olmasına rağmen benim ilgilenmediğim tarafı Wu Tang Clan adlı rap grubuna ilham vermesi ve hatta ilk albümlerindeki şarkılarda bu filmden aldıkları sample’ları kullanmaları (Yanlışsa düzeltiniz). Ben kendi müziğimi kendim yaptım, tesadüfen Tom Waits’in Ice Cream Man şarkısı çalarken başlangıç sahnesini üstüne seyrettim. Zamanlama cuk oturdu desem yer misiniz?
Son olarak filmin kişisel yıkımımı hızlandıracak etkisinin arkadaşları eve toplayıp, çok kollu Buda figürünü yapmaya zorlamak olduğunu ekler ve Amitaufa! diyerek her zamanki gibi sinsice çekilirim.
Filmin alternatif adı: Shaolin Vs. WuTang (1981)
Yönetmen: Lau Kar Leung (Yönetmenliğinden ziyade dövüş kareograflığının çok daha iyi olduğu söylenir. Kaldı ki kareograflığını yaptığı filmlere bakacak olursak diyen haksız sayılmaz diyebiliriz-One Armed Swordsman, Blood Brothers, Master of Flying Guillotine, Executioners from Shaolin, 36th Chamber of Shaolin vb.
Oyuncular: Gordon Liu,Adam Cheng, Lung Wei Wang (Lord-Favori kötü karakterim), Idy Chan, Shen Chan

Hiç yorum yok:

Boş işler bunlar...