4.3.10

NE UMDUM NE BULDUM? A.K.A ALTIN TIRTIKLAYICILARI

Selam! “Şöyle çaktırmadan sokulsam aranıza ve sanki hiç ara vermemişim gibi kaldığım yerden devam etsem” taktiğimi uygulamayı düşündüm bir an ama yeterince atak davranamadım. “El mahkum, çeşitli mazeretler sıralama yoluna gideyim” dedim sonra. Onu da ben yemedim. Öyleyse şöyle bağlayayım tam olsun; öyle kötü bir film seyrettim ki dostlar, burada yazdığım film zevkimi sorgulamama neden oldu! (Bak, iyi oldu bu giriş)

1973 tarihli Gold Snatchers adlı film, 1974 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan yönetmen Kim Lung'un sondan bir önceki eseri olup, başrollerini Chan Sing ve Lung Fei paylaşıyor. Her ne kadar Chan Sing, oldukça önemli bir oyuncu da olsa filmin benim için asıl güzel olan oyuncusu ne yalan söyleyeyim, nerden ve ne amaçla çıktığını anlayamadığım Yasuaki Kurata amcam oldu. Yönetmenin Yasuaki Kurata ile çektiği ilk film değil bu. Birlikte kotardıkları birkaç film daha bulunuyor piyasada. Ama konumuz bu olmadığından fazla detaya girmeyelim ve ömür törpüsünden milyon kopya çıkarabilecek filmin konusuna kısaca değineyim. Daha tam gelemediğim için kendime, çok fazla detaya giremiciğim yani, bu da kafa pek belli olmasa da...

Hapisten yeni çıkan bir adamın, annesinden miras kalan altın sandığını almak üzereyken, erkek kardeşiyle girdiği çatışmayı, arada kaynayan bir aşk üçgeni ile anlatan, durmaksızın aksiyon durmaksızın pataküte sosuyla süslenmiş, psikolojik(!) bir kung fu filmi, sözlük karıştırmak suretiyle öğrendiğim kadarıyla orijinal isminin anlamının 'Kaplan Yumruğu'na denk düşmesine rağmen Gold Snatchers olarak adlandırılan film. Dahası, başrol oyuncusu Chan Sing açısından, 'sinir bozucu derecede' tatmin edici bir finale bağlanamayan, ekran karşısında saç baş yolduran filmi, kendi açımdan izlenilebilir kılan şey Türkçe dublajı idi. O dublaj da videonun dandikliğinden arada bir ingilizce ve orijinal dil kantonca (sanırım) olmuşsa da uyuklamamı engellemesi açısından önemli idi. Kısacası "ne umdum ne buldum" olarak bakacak olursam olaya, Mantis Savaşı/Combat adlı başka bir filmin kapağı altına sinsice saklanan film, fena bir yerden vurdu beni itiraf edeyim. (Benim gibi masum(!) bir gençkızı(!!!) kandırdığı için elaleme deşifre ediyorum kapağı buyrun;)


Son olarak "Ben ettim, siz neden bulmayasınız?" temelli intikamıma artık aşina olduğunuzdan filmin ingilizce dublajlı versiyonunu apartarak ekliyorum buraya, göz atmak isteyen bir insan evladı olur belki diye.


HU QUAN / GOLD SNATCHERS 1973

Y: Kim Lung
O: Chan Sing, Lung Fei, Yasuaki Kurata



Videoyu göremeyenler için http://v.youku.com/v_show/id_XMTAyMDY1ODA0.html

2 yorum:

Hayal Kahvem dedi ki...

Kardeş Ninja, hoşgeldin! Çok özlettin kendini...Çokkk!Güzel bir girişgah yapmışsın, sormayayım bahanen nedir diye:))Yaşasın! Ayrıca kısa bir anlatım yapmışsın. Hemen okumaya girişeyim bari:)

Tuğba dedi ki...

Çok teşekkür ederim Misiz Vildan Abla. Kısa yazayım bundan sonra diyorum. Ama özü yakalar mıyım orası tartışılır tabii. Ama tartışmayalım abla. Ay aman uzattım gene ne dediğim belli değil. :-)

Boş işler bunlar...