4.7.11

A BUNCH OF FLIES


BİR DEMET MENEKŞE a.k.a. A BUNCH OF FLIES 1973

1973 tarihli bu filme "genç" kız yüreğim dayanmaz. Evde kalma mevhumundan mıdır, filmin apartma müziğinden midir, menekşenin alçakgönüllülüğünden midir, bilinmez. Ama ben en çok Kartal Tibet'in, finalde gerçeği açıklamak için kızın anasının yanına gitmesini severim. Tipik bir Türk filmi gibi değildir bu film. Öte yandan tam da tipik bir Türk filmidir. Ben de tipik bir  Türk seyircisiyim zaten. Öküzün altında buzağı aramaya gerek yok zaten... 

6 yorum:

Deniz Akhan dedi ki...

ahmet gürata'nın blogu ağır çekim'de sinemasal tesadüfler ya da “panoramik algı” isminde bir yazıda şöyle diyor:

Amélie filmini izleyenler hatırlar. Filmin giriş bölümünde kahramanımız hayat hikâyesini özetler. Sahnelerden birinde Amélie karanlık bir sinema salonunda film izlemektedir. Bizlere dikkatli bir göze sahip olduğunu belirtir. Fısıldayarak filmlerde “hiç kimsenin görmediği ayrıntıları yakalamayı sevdiğini” söyler. Bu konudaki becerisine ilişkin verdiği örnek Truffaut’nun Jules ve Jim (1962) filmindendir. Amélie’nin dikkatimizi çektiği sahnede arka plandaki camın üzerinde bir sinek yer alır. Jeanne Moreau, Jim’i öpmek üzeredir. Sinek ağzının içine girecekmiş gibi görünür.

denk düştü...

Tuğba dedi ki...

O yazıyı geçenlerde okudum. Sanırım senin blogundan girerek okudum hatta. Hayır dostum hayır, Amelie değilim. :-p
Öte yandan bu sahnede sinek karakterin eline konarak, düpedüz rol çalmaktadır. Hale Soygazi rahatsız olmuş mudur, sineğin farkında mıdır, kafasının hemen dibindeki kamera nedeniyle mi tepki verememiştir çok merak ediyorum. Hoş belki tepki verdi, sinek uçtu. Onu da hatırlayamıyorum ki?..

Deniz Akhan dedi ki...

bir zamanlar batı'da filminin açılışındaki sinek sahnesini düşün (istenen çekimi elde etmek için yapay sinek ve bal gibi çeşitli şeyler denemişler, oldukça zorlu geçmiş), bir de bu sahnedeki sineğin doğallığını...

Tuğba dedi ki...

Sinek deyip geçmeyeceksin işte, karası, sivrisi, meyvesi, sirkesi var. Ayrıca kadının parmağına konarak, evlilik hakkında bir mesaj mı vermektedir? (zira kadın burada evlenecek iş arkadaşının gelinliğine ismini yazmaktadır)

Deniz Akhan dedi ki...

güzel yorum... konu hakkında 3000 kelimelik bir yazı- neyse önce normal yazını alayım da...

Tuğba dedi ki...

Sahne analizi yapacağım bundan sonra, değil 3000, 5000 olmazsa ne olim!

Boş işler bunlar...