8.6.09

SENİ ÇİĞ ÇİĞ YİCEZ / WE'RE GOING TO EAT YOU

Büyük insan, kendisi için ayrı bir ‘dandik’ kategorisi açtığım Tsui Hark’ın çektiği üçüncü film olan We’re Going to Eat You- uydurduğum türkçe adıyla ‘’Seni Çiğ Çiğ Yicez”, 3K’lık bir film.Artizlik olsun diye kısaltma halinde yazdığım 3K’yı açmak gerekirse, korku-komedi-kung fu üçlüsü dersem, kısaltmayı kalbinden vurmuş olurum sanırım. 1980 tarihli filmin çekildiği dönemin, korku furyasının ağırlık kazandığı dönemler olduğunu söylemek gereksiz bir çaba olacaktır ya, yine de hatırlatmakta yarar var. Yapım şirketi Seasonal Film Corporation olan filmin, korkuyorum yazmaya, kendi açımdan en güzel noktalarından biri elbet Noman Chu’dur. Kendimi aklamak gibi olmasın ama gerçekten, özellikle Chu’nun oynadığı filmleri seçmiyorum. Yalnız ne hikmetse, hangi abidik filmi seçtiysem söylemesi ayıp, gubidik Chu içinde oluyor, ben n’edeyim, sen söyle!
Korkunun yamyamlıktan kaynaklandığı, bol kanlı insan kesme sahneleri barındırmasına rağmen aç karnına seyredildiğinde insan bünyesinde fazla etki yapmayan film, yollarını kaybeden iki köylünün, yamyamların eline düşmesiyle başlıyor. Maalesef kendilerini, 'yenilmekten' kurtaramayan, kim oldukları meçhul bu iki karakter sayesinde, bir adada yaşayan yamyam ‘kabilesi’yle tanışma fırsatı yakalıyoruz. Ele geçirdikleri her ‘eti’ paylaşmak için iri gözlü liderleri başkanlığında toplantı yapan yamyam kabilesinin mutfaktan sorumlu olanları, yüzlerinde her daim maskelerle geziyorlar. Malum, yiyeceğin hangi ırmaktan geleceği belli olmaz. Lakin bu seferki yiyecek Norman Chu kılığında Ajan 999 adı altında, yanında yankesici bir adamla birlikte geliyor. Ajan 999, adının bile başlı başlına komedi kaynağı olmasının yanısıra, Chu’nun en iyi performanslarından biri olarak göz dolduruyor. Kafasında şapkası ve ağzından düşürmediği sigarasıyla, filmin büyük bir bölümünde yamyamlar adasına düştüğünün farkında olmadan, asıl amacı, Rolex adlı bir suçluyu aramakla geçiriyor. Bu esnada kasabaya birlikte geldiği yankesici de boş durmuyor elbet. O da komedinin diğer önemli unsurunu oluşturuyor. Bu filmi, baştan sona, şu şöyle yaptı, o oraya gitti tarzında anlatacak değilim. O yüzden çok ayrıntıya girmenin manası yok. N’oldu? Sevindin değil mi? Yamyamların arasına düştüğünün farkında olmayan Ajan 999'un, yamyamların alkışları eşliğinde kendi ayaklarıyla tıpış tıpış mutfağa giriş anı

Erkek Fatma, Ajan 999'a yemek getirmek suretiyle kur yaparken
Ajan 999 ve yankesici ramen yerken. Aman dikkat içinden ne çıkacağı belli olmaz!
“...Tsui Hark’ın bir sonraki filmi bu kez 1910’lardaki Cumhuriyetçi dönemde geçen SİZİ YİYECEĞİZ’dir. İsminden de tahmin edilebileceği gibi film yamyamlık üstünedir, ama öylesine hızlı, sert ve esprili bir ifadeyle anlatılır ki Yamyam Katliamı tarzı İtalyanların bol kanlı filmlerinde bulunan ve binbir zahmetle yapılan türe sadık olam çabasını bütünüyle dışlar...............Herkes ‘ne koparsam kardır’ın peşindedir ve dönemin tüm Tsui Hark filmlerinde olduğu gibi hiç kahraman yoktur................Adanın tek kasabasının sakinleriyse kana susamış yamyamlardır-düsturlarıysa şudur: “Sen insanları yemezsen, onlar seni yerler.”..................Filmin öncelikli esin kaynağı, Tobe Hooper’ın filmi Teksas Elektrikli Testere Katliamı olduğu için Sizi Yiyeceğiz’de ellerindeki satırları sallayarak ormanda kurbanlarının kovalayan maskeli gerizekalılardan bol miktarda vardır. İğrenç katliamlar, sakatlanmış eklemler ve tencereler dolusu kaynayan gövde parçaları sık rastlanan sahnelerdir. Geleneksel ahlak tersyüz edilmiştir. Kimseye güvenilmez. Amaçlarında gerçekten samimi olanlar yalnızca yamyamlardır. Gösterime girişinin ardından hafiften bir kült ününe sahip olsa da Sizi Yiyeceğiz bir ticari başarı kazanamayacaktı. Belki de eğlence sektörü için fazla karanlık ve aykırı olduğu için. Politik söylemi de bir parça prematüreydi. Ülkenin 1997 yılında anakaraya devredilecek olmasını 1980 yılında yergi konusu etmek oldukça zamansız bir davranıştı belki de.“ Kabalcı Yayınevi’nden Nilgün Birgül’ün çevirisiyle çıkan Pete Tombs’un Fantastik Filmler adlı kitaptan bu alıntı, ‘iğrenç katliamlar’ gibi tanımlamaları biraz fazla abartılı bulsam da, filmle ilgili en doğru bilgiyi veriyor. Bana da bir oh çekip, hazırın üstüne konmanın verdiği rahatlıkla kebapçıya gitmek kalıyor.

WE'RE GOING TO EAT YOU (1980)
Y: Tsui Hark
Dövüş Kareografı: Corey Yuen Kwai
O: Norman Chu (Ajan 999), Eddy Ko Hung (iri gözlü lider), Melvin Wong Gam-San (Rolex), Hon Gwok Choi (yankesici)


2 yorum:

uzaksinema dedi ki...

Bu ne değerli bir kaynaktır böyle. Neden kimse daha önce haber vermedi? Sitenin neden RSS beslemesi yok? Benim gibi yaşlı bünyeler gün içinde buraya gelip yeni ne var ne yok diye bakmayı unutur. Birinin dürtmesi gerekir.

Tuğba dedi ki...

Pek değerli olduğunu düşünmediğimden ve de çok sık güncelleyemediğimden RSS koymayı düşünmedim açıkçası. Olmadı koyarım, becerebilirsem tabii. İlginiz için teşekkür ederim.

Boş işler bunlar...