26.7.09

KURTÇUK DELİSİ / CORPSE MANIA

1981 tarihinden bir Hong Kong serikatil-polisiye öyküsü dinlemek isteyen yamacıma gelsin. Hö? Bir ben miymişim?.. Aman ne kadar da istekliymişim!.. Uzak durun, tamam... Ama bilin ki intikamım pis olacak hülayn!..
The Killer Snakes’in yönetmeni Kuei Chih-Hung’un, pek de normal olmadığını kanıtlayan başka bir Shaw Brothers, korkudan ziyade polisiye-gerilim filmiyle daha başbaşayız. Ama şikayetçi değiliz. Bu defaki mevzumuz pek de hoş karşılanmayacağını bile bile yazmaktan çekinmeyeceğim nekrofili bir serikatil etrafında dönüyor.
Mahalleye yeni taşınan çin pardesüsü, şapka, beyaz atkı ve güneş gözlükleri ardına saklanmış gizemli bir adamın, mahallenin dedikoducu teyzelerinin dikkatini çekmesi uzun sürmez. Eve taşındığı esnada görülen yatalak karısı, mahallelide önce şefkat uyandırdıysa da, kısa süre sonra adamın evden hiç çıkmaması, komşulardan birinin hasta kadınla adamın mahremiyetini dikizlemesi ve son olarak da evden yayılan koku, şefkati şüpheye çevirecek ve eve yapılan baskınla özlediğimiz ceset üzerindeki kurtçuklara bir kez daha “merhaba” deme şansını yakalamış olacağız.


Evi kiralayan Li Zhengyuan adlı adam kayıplara karışırken, olaya el koyan polis müfettişi, dönemin Hong Kong filmlerinden beklenmeyecek bir dikkatle, araştırmaya başlayacak, nekrofili serikatilin daha önce de buna benzer vukuatları olduğunu öğrenerek, katilin peşine düşecektir.
Polis müfettişi araştırmasına devam ede dursun, seyirci sözde katilden çok uzak kalmayacak, onunla birlikte yeni kurbanının mekanına, Zui Hong Zevk Evine gidecektir. Evin işgüzar olduğu her halinden belli olan mamasından, hasta bir kızı 500 dolar karşılığı satın alan Li Zhenhyuan, kızı muayene etmesi için doktor bile getirecektir. İşbu sahnelerde sözde katile sempati beslememek elde değildir. Nörotikanın seyirciyi buyur ettiği sahneler de, kurtçuklardan hemen önce, işte tam bunlardır. Bu sahnelere, seyirciden başka şahit olan biri daha vardır. O da zevk evine içki getir-götür işleriyle uğraşan çıraktır. Hasta kızın aynı şekilde ölü bulunmasıyla, polis doğru iz üzerinde, yani Li Zhengyuan’ın katil olduğundan son derece emin, tüm kolluk kuvvetlerini o yöne kanalize etmiştir. Buna rağmen, zevk evinde kızlar birer birer katledilmeye başlanmış, öte yandan işin içine para kokusu da yayılmıştır. Peki katil gerçekten Li Zhengyuan mıdır, yoksa yönetmen seyirciyle düpedüz oynamakta mıdır? Akıllıca ipuçlarıyla seyircinin dikkatini hep üst seviyede tutan yönetmeni kutlamak istiyorum, her ne kadar yaklaşık 15.dakikada olayı az buçuk çözsem de, ama buraya nedeni yazıp berbat etmek istemedim. Biliyorum can atıyorsunuz bu filmleri izlemeye (!)...
Yeni bir Magritte vakası mı?

Serikatil Li Zhengyuan’ın giysisi , bana Galaxy Express 999 ’teki bir karakteri hatırlatmışsa da, "N'Alakay?" demeden evvel ikinci bomba mı da patlatayım, iyice işin suyunu çıkardığımı düşünerek, tenezzül bile etmeyin sorgulamaya. Filmin gerçek katil mevzusu, (üzgünüm ama)bana düpedüz Mario Bava ’nın Blood and Black Lace ’ini (1964) hatırlattı.

Eh, o halde, yıllar sonra gidip bir Cannibal Corpse patlatmanın zamanı gelmedi mi?
SI YIU / CORPSE MANIA (1981)
Y: Kuei Chih-Hung
O: Tanny Tien (mama), Wang Jung (polis müfettişi), Eric Chan (Li Zhengyuan)

2 yorum:

KIZILCA dedi ki...

Şahane bişeymiş gibi geldi bana bu film, yoksa şüphen mi var?
(hala cartel etkisindeyim sanırım. gerçi 95den beri geçmedi ya o etki, neyse...)
[bu arada parantez içi ana yorumdan uzun mu olmuş ne?]

Tuğba dedi ki...

Benim şüphem yok, senin varsa ya şimdi konuş ya da sonsuza kadar sus! :-)
(parantez iyidir, kafa toplar)
{senin parantezlere bir de ben ek yapayım dedim. Hakkı kalmasın şuncağızın}

Boş işler bunlar...