13.1.10

KUNG FU TRANSFORMERS

Hız kesmeden, 2009’dan bir yeni film daha yazıyorum. So Close, Chinese Odyssey Part I-Part II, God of Gamblers 2 gibi seyretme olanağı bulduğum kimi filmlerin senaristliğini yapmış, yukarıdaki filmler hariç, senaristliğini yaptığı birçok filmi bizzat yönetmiş ama nedense benim çok fazla dikkat etmediğim Jeffrey Lau tarafından çekilmiş bir film Kung Fu Cyborg: Metallic Attraction.
Rahatlıkla anlaşılabileceği gibi ilk olarak adına tav olduğum filmi, seyretmesem de olurmuş ama bu, kötü bir film olduğu anlamına gelmez. Zira filmde, kung fu yapan cyborglar mevcut ama ana hikayenin, bir aşk hikayesi olduğunu itiraf etmeliyim. Romantizm seviyem, Claude Sautet’nin Un Coeur En Hiver (Ayazda Bir Yürek) filminde, Daniel Auteuil tarafında canlandırılan karakterinki kadar olduğundan –ki o filmi de pek severim-, biraz dırdırlanarak seyreder gibi olmuşsam da, tam “Baydın ama aa!” kıvamına geldiğim an, patlayan aksiyon ve komedi sahneleriyle oldukça iyi dengelenmiş bir film olduğunu da eklemeliyim.
Daha filmin konusundan dem vurmadan hop diye izlenimlerimi anlatmam bir şey ifade etmemiş olabilir. İstediğiniz oranda küfretme hakkına sahipsiniz. Daha sonra aleyhinizde delil olarak kullanma hakkına da ben sahibim ama… Tam “şeytanın kulağını çekeceğim galiba bu defa, kısa yazmayı başarmak üzereyim” dediğim bir anda yine saçmalaya saçmalaya bu kadar uzattığım için kendimi tebrik eder, konuyu çıtlatmaya geçerim.Hükümet, yeni bir tip yapay zeka üretmiş ama onun %100 zararsız olduğundan emin olmadan, halkın arasına karışmasını istememektedir. Bu nedenle K-1 adını verdikleri bir numuneyi, güvenilir denilebilecek saftirik bir polis memurunun yanına verirler. Asi Gençlik görüntülü bu numune –ki kendisi bende hafif bir Astro Boy çağrışımı yapmıştır- kısa süre içerisinde, karakoldaki tüm çözümsüz meseleleri hallederken, polis memuru Su Mei’yi de kendine aşık etmeyi başarmıştır. Öte yandan dana gözlüklerinin altında güzelliğini gizleyen bu kızcağıza, tek aşık olan kendisi değildir; ona göz kulak olan polis ve karakolun bilgisayar arızalarında başvurduğu yegane adam da kıza abayı yakmıştır.
Allah çirkin şansı versin bazlı atasözümüzü (!) doğrularcasına devam eden hikayede asıl önemli olan nokta K-1’in tür gereği, insani duygulanımlar yaşamaması gerektiği, dolayısıyla aşık olma lüksünün bulunmamasıdır. Filmin aşk unsuru bu koldan devam ederken, 2de1 ortaya çıkarak, ağlamaklı suratıyla göz-kulak polisten birşeyler talep eden üst düzey devlet yetkilisi rolündeki Eric Tsang ve K-1 ile polis arasındaki didişmeler de komedi unsurunu oluşturmaktadır. Kung fu namlı aksiyonu ise yukarda bahsettiğim “bayılmak üzereyim”in hemen akabinde, transformers’ın Hong Kong versiyonunu icra eden K-1 ve bünyesindeki ufak çaplı uranyumdan dolayı özgürlüğünü ilan etmek isteyen ‘kötü’ K-88 arasındaki mücadelede yakalamak olasıdır. Aslında K-88, robot da olsa özgür olmak istemekte, bu nedenle yaratıcısı insanoğluna isyan etmektedir. Göz-kulak polis, bu çatışma sırasında feci şekilde yaralanır. Polisin ölmesini engellemek için K-1’in, onu cyborga çevirmek gibi güzide bir planı vardır.
Kısacası, amerikan yapay zeka filmlerinin temeli üzerine kurulan, ama derdinin amerikan muadillerininkinin yerine son derece basit bir aşk hikayesi anlatmak olduğu, yer yer kahkaha attırmayı bile başaran eğlenceli bir aşkomedi filmi, Kung Fu Cyborg: Metallic Attraction. Pişman olmak için neden yok!
Göz kulak polisin, robot olduktan sonra, kontrolsüz olarak baktığı şeyin halini alan kafası!


Son olarak hayalimdeki süper kahraman!

KEI HEI HUP / KUNG FU CYBORG: METALLIC ATTRACTION 2009
Y: Jeffrey Lau
O: Hu Jun, Alex Fong, Sun Li, Wu Jing, Eric Tsang

1 yorum:

Tuğba dedi ki...

Filmin en komik tarafı Made in China ile dalga geçmesi aslında. Mesela, K-1'i yaparken Andy Lau'nun suratının kullanıldığını söylemesi Eric Tsang'ın ve K-88'i durdurması için I-Pod kopyası I-Gun adında bir alet vermesi polisin eline, en çok güldüğüm yerler oldu. Her ne hikmetse, gece bir ara kalkıp gülünce hatırladım bu durumu...
Daha derin uyumalıyım, evet daha derin!..

Boş işler bunlar...