29.12.09

KÖTÜRÜM İNTİKAMCILAR

Yapacak çok daha iyi bir işim olmasına rağmen, şu an burada oturup bir kung fu filmi yazdığım için kendimi alnımdan öpmek isterdim. Lâkin hayat, insana o kadar cömert(!) davranmıyor. Beni böyle bilgisayara kilitleyen film, şeriat kanununun “kısasa kısas”ının bir benzerini kendine temel almış, Hong Kong’un bir numerolu yönetmenlerinden Chang Cheh’nin elinden çıkma. Bu vesileyle uzun zamandır ihmal ettiğim kung fu filmlerinden özür diler, ninja pijamalarıma bürünüp, filmi yerlebir etmek için ilk girişimi yaparım. İmtihan başlasın!

Klasik uyarımı yapayım. Tüm konuyu anlatıyorum. İstemeyeceğiniz kadar detaya giriyorum. “Yok ben bunu seyredeceğdim de, oha bu kadar da açık verilir mi be yav” gibi farklı şivelerde serzenişlerinizi mailime atın… Ha bir de istediğiniz merciye şikayette serbestsiniz. Bir de +18 diyelim, aşırı şiddet gösterisinden dolayı…

Tian-nan 3 Kaplanları adındaki bir grup adam (adından da anlaşılacağı üzere 3 kişiden oluşmaktadırlar), Kara Kaplan Stilinin ustasıyla (Chen Kuan Tai) kapışmak üzere evini basarlar. Kara Kaplan ustası evde değildir ama onun yerine karısı ve oğlu vardır. Ustadan neden intikam almak istediklerini hatırlayamadığım-ki bir şey kaybetmiyoruz merak etmeyin-bu adamlar, madem öyle işte böyle diyerek, ustanın karısının bacaklarını, oğlunun da kollarını dirseklerden olmak kaydıyla oracıkta hunharca kesiverirler. Usta eve döndüğünde karşılaştığı manzara neticesinde geri dönüşümlü intikamını, üç adamı kendine has tekniğiyle öldürmek suretiyle sıcağı sıcağına alır. Daha sonra da kasabanın en iyi demircisinde, oğluna demir kollar yaptırır. Karısı için yapılabilecek bir şey yoktur, zira kendisi, benim de görmeyi çok arzuladığım diğer tarafa bilet kazanmıştır. Hem de tek yön!

Kara kaplan stilinde usta olduğu kadar,kara vicdanlı olduğu da gözlerden kaçmayan usta, sanki intikamdan, çok iyilik görmüş gibi, oğlunun kollarını kesen adamların soyundan intikam almaya devam etmek için, oğlanı kung fu üstadı olarak yetiştirmeye başlar. Aradan yıllar geçer, oğlan serpilir. Göğüs kasları löpçük löpçük kıvama gelmiştir. Chang Cheh’nin gözünü sevdiğim dekolte kıyafetlerinin birinden kadın seyirciye göz süzer iken, babasıyla takıldığı tavernada, şimdi uzun uzadıya anlatamayacağım bir nedenden ötürü çıkan kavgada adamın birinin gözlerini demir elleriyle çıkarır.
Filmin adının vurgu yaptığı kahramanlarımızdan biri böylelikle ortaya çıkarken, ikinci kahramanımız için çok beklemeye gerek yoktur. Zira, oğlunun sakatlığını, her seferinde mazeret olarak öne sürüp, önüne gelene şiddet uygulayan sayko baba kara kaplana karşı, sabrının sonuna gelen başka bir adamın akıbeti de, kara kaplan tarafından önce zehir içirilerek dilsizleştirilmesi, hemen ardından da cani öğretmenler misali kulak çekmenin Hong Kong versiyonuna maruz kalarak sağır olması olarak tezahür bulur. Yönetmen Chang Cheh’nin, şiddet dozunu fantastik miktarlarda arttırdığı bu sahnelerde, çekilen acının yavaş çekimlerde izleyice sunulması da, izleyiciyi içine almayı başaran bir film olduğunun kanıtı değildir de nedir? Bana kalırsa böylelikle yönetmen, seyirciye iki şekilde de işkence yapmayı başarmıştır.

Aslına bakılırsa tüm sakat bırakma işleminin, kara kaplan ve oğlunun alınganlığından olduğunu söylemekte beis görmüyorum. Zira, üçüncü kahramanımızın ortaya çıkışı da, tam böyle bir sahneye denk gelir. Sokak ortasında kavga ederken, demir kolluya toslayan ve toslarken de “Benim kolum ve bacaklarım var” gibisinden oldukça yersiz bir söz sarfeden (ama demir kolluya değil) adamın bu sözlerinden alınan demir kollu ve ekibi, oracıkta herifin bacaklarını keserler.
Artık ‘Kötürüm İntikamcılar’ olarak adlandırabileceğimiz ekibin son üyesiyle tanışma vakti gelmiştir. Kara Kaplan’ın önüne geleni haşatladığını duyan ve kötüye ders vermek isteyen beyazlar içerisindeki Hero lakaplı kahramanımız da, okuduğu meydana, beyninin demir bir aletle sıkılıp, cücük hale getirilmesi vesilesiyle aptallaştırılarak cevap alınca, ekip törenle tamamlanmış olur. O halde sol baştan sayalım elimizdekileri; bir âmâ, bir sağır-dilsiz, bir topal (?) ve bir de aptal (çok özür diliyorum) (5 venomların 4'ü bunlar). İşte bu ekip, kendi intikamlarını almak için, bir kung fu üstadının yanına kapakları atacak ve her biri, öncelikle kendi engelini ortadan kaldırabilmeyi, sonralıkla da birbirlerine destek olabilmeyi öğrenecekleri kung fu stillerinde ustalaşacaktırlar. Aradan 3 yıl geçtikten sonra da Kara Kaplan ve oğlunun kapısında soluğu alarak hayırlı intikamlarını tamamına erdireceklerdir.


Ha şunu bileydin usta!

Klasik bir intikam ve erkekler arası dostluğun tipik bir örneği olan filmde açılış sahnesinde, Kara Kaplan’ın karısından başka kadın oyuncu bulunmamakta, ne hikmetse, o tek oyuncu da yalancıktan ölmek suretiyle, saniyesinde filmden silinip süpürülmektedir. Kendim gibi hassas seyircinin zaman zaman gözyaşlarına hakim olmakta zorlanacağı oldukça acıklı bir filmdir aslında Kötürüm İntikamcılar. Dahası alt metin isteyenler için, insanoğlu denen en birinci düşmanımın, görünürde sağlam olmasının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, aksine ruhundaki sakatlıkların nelere kadir olabileceğinin metaforik anlatımıdır desem k*çınızla güler misiniz bilemiyorum. Ama ben alışığım gülünmeye… Siz devam edin böyle… Yıllarca boşuna seyretmedim bu filmleri herhalde. Benim de intikamımı alacağım gün, gelecek elbet birgün…

Chang Cheh için yazdığım ikilikle noktalıyorum yazıyı;

"Üç adam dosttular.
Dövüşüp dövüşüp çoştular."


Müthiş kıyafetlerden seçmeler

Bu amca da araya kaynamış.
CRIPPLED AVENGERS A.K.A. RETURN OF THE FIVE DEADLY VENOMS 1978
Y: Chang Cheh
O: 5 Venomlar (Lo Meng, Philip Kwok, Lu Feng, Chiang Sheng, Sun Chien), yüce insan Chen Kuan Tai ve adını yazıda hiç geçirmediğim ama bu gidişle ayrı olarak bir yazıya konu edeceğim Johnny Wang abim

1 yorum:

Unknown dedi ki...

bu filmin turkce dublaj yada alt yazilisini nerden bulabilim

Boş işler bunlar...